Op de zwarte markt van de kaartenhandel voor Wimbledon
EPA/HANNAH MCKAY

FYI.

This story is over 5 years old.

Sport

Op de zwarte markt van de kaartenhandel voor Wimbledon

Tijdens de twee weken van Wimbledon stroomt er elke ochtend een lading mensen door Southfields Station, richting Wimbledon Park en de poorten van de All England Club.

Als ze daar aankomen is de aanblik van het perfect gemaaide gras niet het eerste dat de bezoekers zien. Nee, het begint met de tickethandelaars.

“Heeft iemand nog tickets over?”

“Wil iemand tickets kopen of verkopen?”

De tickethandelaren lopen rond tussen de opgewonden mensen met een kaartje voor het prestigieuze tennistoernooi. Ze hangen rond bij de cafés en bushaltes rond Southfields Underground Station. Ze zijn een vast onderdeel geworden van de ambiance rondom Wimbledon.

Advertentie

Op het eerste gezicht lijkt het altijd of de tickethandelaren hun tijd verdoen. Weinig mensen gunnen ze een blik waardig. Maar in de handel in kaartjes voor Wimbledon gaan honderdduizenden euro’s om. Elk jaar weer, ondanks pogingen van de Engelse overheid om de zwarte handel aan banden te leggen.

Zwarthandel in kaartjes bestaat al vanaf het moment dat er kaartjes voor muziek- en sportevenementen zijn, maar de exclusiviteit van tickets voor Wimbledon zorgt voor extreem veel vraag, en dus een extreem grote winstmarge voor de zwarthandelaren. De publieke verkoop begint elk jaar maar liefst elf maanden voordat het toernooi begint. Elk jaar kamperen duizenden mensen een paar nachten op straat, in de hoop een kaartje voor het Centre Court te bemachtigen.

“Op straat valt er best makkelijk geld te verdienen,” zegt een zwarthandelaar, die in gesprek met VICE Sports anoniem wil blijven. “Er zijn zoveel mensen bereid om vijf tot tien keer het aankoopbedrag neer te leggen voor een kaartje. Dat wordt alleen maar erger naarmate het toernooi vordert. Kaartjes voor de eerste of tweede ronde op het hoofdveld verkoop ik zo voor een paar honderd pond. De goedkoopste kaartjes voor de mannenfinale zijn via de officiële route voor 175 pond te koop, maar ik verkoop ze zonder problemen door voor tweeduizend pond per stuk. Online worden de marges steeds groter.”

Veel zwarthandelaren werken voor kleine bedrijven. Ze verkopen vaak strippenkaarten voor het Centre Court. Die strippenkaarten worden elke vijf jaar uitgegeven en geven de eigenaar ervan elke dag van het toernooi een ticket. De organisatie van het toernooi (de All England Club) richt de verkoop van de strippenkaarten op de zakenwereld en verdient er bakken met geld aan. Voor de periode 2016-2020 verkochten ze 2500 strippenkaarten voor 50.000 pond per stuk. Zwarthandelaren kopen deze strippenkaarten vervolgens weer op, en zij verkopen de tickets van de strippenkaart afzonderlijk voor enorme prijzen. Omdat Wimbledon de doorverkoop van strippenkaarten toestaat, gebeurt dit veel. Maar de verkoop van tickets op straat is illegaal. “Je kan makkelijk 15.000 pond winst maken op een strippenkaart,” zegt een andere zwarthandelaar die anoniem wil blijven.

Advertentie

Roger Federer tijdens Wimbledon. Foto: Susan Mullane-USA TODAY Sports.

Wimbledon verkoopt daarnaast dagelijks online kaarten via Ticketmaster voor Centre Court en andere velden. Zo wil de organisatie ook tickets beschikbaar maken voor de mensen die aanvankelijk geen kaartje wisten te bemachtigen in de vrije verkoop, of mensen die destijds niet in de rij konden staan. De doorverkoop van deze kaartjes is niet toegestaan, maar deze online tickets worden grotendeels opgekocht door zwarthandelaren.

De gemeenteraden rond Wimbledon hebben een plan gelanceerd om de All England Club te veranderen, in de hoop de zwarthandel in tickets te bestrijden. Zij willen het gebied rond Southfields Station en het metrostation van Wimbledon Park vrijmaken van illegale ticketverkoop door nauwer samen te werken met de plaatselijke politie. Iemand die betrapt wordt, gaat direct de cel in. Iemand die ervan verdacht wordt, kan een gebiedsverbod van 24 uur krijgen. Gehoorzaamt de verdachte niet, dan wordt-ie alsnog gearresteerd. Fans die een ticket via een zwarthandelaar hebben gekocht, kunnen te horen krijgen dat ze niet naar binnen mogen.

Veel handelaren in tickets hebben hierop geanticipeerd door online zaken te doen. Ze verkopen hun kaartjes via sites als Viagogo, Gumtree en StubHub. Op die site kostten kaartjes voor de mannenfinale van afgelopen zondag soms wel 21.000 pond, bijna 120 keer de originele verkoopprijs.

“De meeste kaartjes voor de finale zijn afkomstig van strippenkaarten of mensen die ze hebben gekocht via de vrije verkoop,” vertelt Nick, een zwarthandelaar, aan VICE Sports. “Er zijn mensen die bereid zijn de kaartjes met een kleine winstmarge te verkopen, maar je kan er met gemak tien keer de aankoopprijs voor vangen. We gebruiken per persoon vaak meerdere creditcards per dag om zoveel mogelijk tickets te kopen via Ticketmaster. Zo kan je meer tickets kopen dan de limiet.” Nick legt verder uit dat hij, vanwege de politiecontroles rond de All England Club, online communiceert met potentiële kopers. Daarna spreekt hij af voor de overdracht en betaling in cash. Dat doet hij meestal bij centrale stations, zoals Charing Cross en Waterloo.

Advertentie

De kans is niet zo groot dat Kate Middleton een kaartje van een zwarthandelaar kocht om Serena Williams te zien spelen. Foto: Susan Mullane-USA TODAY Sports.

De All England Club is bekend met de problemen. Sinds 1990 zijn er al maatregelen genomen om de zwarthandel in te perken. “We houden alle platformen voor herverkoop in de gaten. We proberen tickets die via een onofficiële manier verkocht worden op te sporen en te blokkeren,” zegt Rhian Evans, woordvoerder van de All England Club. “Buiten de strippenkaarten zijn alleen tickets geldig die via ons of officiële verkooppunten zijn verkocht. De rest is niet geldig.”

Maar in werkelijkheid kan de organisatie maar weinig doen om de illegale doorverkoop te bestrijden. “Tenzij je een foto van het ticket of het ticketnummer online zet, kan niemand er vooraf achter komen of het ticket via doorverkoop is verkregen,” legt Nick uit. “Het is ook niet illegaal. Wimbledon wil het gewoon niet hebben. Alleen bij het verkopen van tickets via de vrije verkoop kan je in de problemen komen, als daar de naam van iemand anders op staat. Maar Wimbledon heeft meerdere toegangspoorten en ze controleren niet overal even goed, dus we vertellen kopers vaak dat ze dat vooraf moeten checken. Ze worden meestal niet gepakt. De meesten zijn bereid het risico te nemen.”

* * *

De inflatie van tickets op de zwarte markt:

Finale mannen, 10 Juli 2016
Originele prijs: £175
Viagogo/Gumtree/StubHub: £3,000 – £21,000

Finale vrouwen, 9 Juli 2016
Originele prijs: £145
Viagogo/Gumtree/StubHub: £1,000 – £2,000

Halve finale mannen, 8 July 2016
Originele prijs: £145
Viagogo/Gumtree/StubHub: £2,000 – £4,000

Mis niets! Like VICE Sports Nederland voor je dagelijkse dosis ijzersterke sportverhalen.