Hoe Peter Bosz zich tijdens een turbulent halfjaar in Israël voorbereidde op Ajax
Foto's: NOS

FYI.

This story is over 5 years old.

Sport

Hoe Peter Bosz zich tijdens een turbulent halfjaar in Israël voorbereidde op Ajax

Peter Bosz is vandaag aan de slag gegaan als nieuwe hoofdtrainer van Ajax.

Kijk vooral dit heerlijke interview met zijn nichtje om er een beeld van te krijgen hoe Bosz naar zijn nieuwe klus toe heeft geleefd. Maar hoe verging het hem het afgelopen halfjaar eigenlijk in Israël? Daarover is in Nederland niet zoveel bekend.

Maccabi Tel Aviv maakte op 4 januari 2016 vol trots bekend dat Bosz er aantrad als nieuwe hoofdtrainer. De Nederlander volgde Slaviša Jokanović op, die de deur van Maccabi Tel Aviv achter zich dichttrok om in Engeland aan de slag te gaan bij Fulham. In Israël waren ze stomverbaasd over de aanstelling van Bosz. Waarom zou een veelbelovende trainer de hoger aangeschreven eredivisie verlaten om in Israël aan de slag te gaan?

Advertentie

Het antwoord op die vraag is simpel: Peter Bosz had een plannetje bekokstoofd en voerde dat nagenoeg perfect uit.

Bij de presentatie van Bosz vertelde Jordi Cruijff, technisch directeur van Maccabi, dat hij al een paar keer een blauwtje had gelopen bij de voormalig technisch directeur van Feyenoord. “We zijn trots dat we Peter Bosz hebben vastgelegd als hoofdtrainer. Ik volg zijn ontwikkeling als trainer al jaren en bewonder zijn werk. Daarom hebben we hem al vaker geprobeerd binnen te halen,” zei Jordi Cruijff.

Bosz besefte op zijn beurt dat het een slimme stap was voor zijn carrière om Vitesse in te ruilen voor het Maccabi van Jordi Cruijff. Neem nou de vorige trainers die onder Jordi Cruijff hebben gewerkt. Toen Óscar García bij Maccabi aan de slag ging, had hij bijna geen ervaring als hoofdtrainer. Via Maccabi zette hij de stap naar Brighton & Hove Albion en Watford. Nu traint hij de Oostenrijkse landskampioen Red Bull Salzburg, je weet wel, de club die het Ajax van Frank de Boer twee keer afslachtte in de Europa League. Paulo Sousa werd kampioen met Maccabi, daarna met FC Basel en is nu de veelgeprezen trainer van Fiorentina in de Serie A. Pako Ayestarán zette de stap van stadions met duizend toeschouwers naar een overwinning op Barcelona als interim-trainer van Valencia. Valencia beloonde Ayestarán door hem voor het komende seizoen aan te stellen als hoofdtrainer.

Natuurlijk was het voor Bosz ook fijn dat zijn salaris bij Maccabi werd verdubbeld ten opzichte van zijn salaris bij Vitesse, maar het ging uiteindelijk niet om de centen. Een samenwerking met Jordi Cruijff geeft trainers toegang tot een uniek deel van de mondiale voetbalkaart. De naam Cruijff is magisch. Niet alleen in Nederland, overal ter wereld.

Advertentie

Het is natuurlijk wel grappig dat een Nederlandse trainer pas door Ajax werd gebeld nadat hij de eredivisie had omgeruild voor Israël. Deze nieuwe realiteit is een voorbeeld van de werkwijze van Jordi Cruijff. Hij haalt bij Maccabi trainers binnen waarvan hij denkt dat ze de club kunnen helpen, maar het zijn daarnaast vooral trainers die volgens hem een veelbelovende carrière voor zich hebben. Maccabi Tel Aviv is een trampoline geworden voor ambitieuze managers, die vervolgens stuk voor stuk gekatapulteerd zijn naar mooie clubs in West-Europa.

Goed, we weten dus waarom Bosz bij Maccabi tekende. Laten we nu het halfjaar van de 52-jarige trainer in Israël onder de loep nemen.

Ten eerste is het belangrijk om te benoemen dat hij bij Maccabi tekende in de zwaarste periode van de club sinds het aantreden van Jordi Cruijff als technisch directeur. Al maandenlang gonsde het van de geruchten dat trainer Jokanović naar Fulham zou vertrekken. Het Israëlische mediacircus rondom het vertrek van Jokanović had een psychologische tol geëist op de spelersgroep van Maccabi. De spelers wisten maandenlang niet waar ze aan toe waren. Bosz wandelde de club binnen op een moment dat Maccabi smachtte naar een nieuwe leider.

Met de komst van Bosz beloofde Maccabi de supporters aantrekkelijk en aanvallend voetbal. De trainer leverde direct. In de eerste dertien wedstrijden onder Bosz scoorden de geel-blauwen maar liefst 32 goals. De club haalde 33 van de 39 punten binnen. Maccabi speelde indrukwekkend voetbal, controleerde het balbezit en leek op koers te liggen voor de vierde landstitel op rij. De spelers van Maccabi waren blij met de komst van Bosz en de manier waarop hij de ploeg liet spelen.

Advertentie

Yoav Ziv, een voormalig Israëlisch international die afgelopen seizoen voor Maccabi speelde, geeft in gesprek met VICE Sports aan dat Bosz met name op persoonlijk vlak goed lag bij de spelersgroep. “Bosz had een goede band met de spelers en zorgde ervoor dat we de trainingen weer leuk vonden. Hij zorgde ervoor dat we gepassioneerd aan wedstrijden begonnen. Dat is, denk ik, het grootste verschil geweest sinds zijn komst.”

Maar na de vliegende start, donderde de boel volledig in elkaar. De doelpuntenstroom stokte en Maccabi begon minder te winnen. Gelijke spelletjes volgden elkaar snel op. Israëlische analisten concludeerden dat de koek op was bij de regerend landskampioen. De club was het seizoen al in juni begonnen in de voorrondes van de Champions League, had vervolgens een lastige groepsfase van het miljoenenbal afgewerkt en kwam tot aan de finale uit in het Israëlische bekertoernooi. Topscorer Eran Zahavi stopte met scoren en niemand uit het team had de energie om de leegte op te vullen. Bosz zette er een extra spits bij en verving zijn controlerende middenvelder voor een aanvallende middenvelder, maar het mocht niet baten. Maccabi maakte geen doelpunten meer.

De meningen onder de achterban van Maccabi raakten in deze periode verdeeld. Sommigen gaven de spelers er de schuld van dat de ploeg niet meer scoorde. Anderen vonden dat het team van Maccabi gewoon minder goed was dan de uiteindelijke kampioen Hapoel Beër Sheva. Onder trainer Pako Ayestaran had Maccabi de competitie het voorgaande seizoen gewonnen met 70 punten. Bosz eindigde met 81 punten, maar dat was dit keer te weinig. De meeste supporters keerden zich pas tegen Bosz na de verloren bekerfinale.

Advertentie

Nadat Hapoel Beër Sheva de titel had gepakt, kreeg Maccabi de kans om de eer te redden door de Israëlische beker te pakken. Het team van Bosz nam het in de finale op tegen subtopper Maccabi Haifa. De club uit Tel Aviv was zwaar favoriet. Toch verloor Maccabi Tel Aviv de bekerfinale met 0-1. Bosz werd de eerste trainer onder Jordi Cruijff die geen enkele prijs pakte met Maccabi Tel Aviv.

Tamir Yarden, woordvoerder van de Maccabi-supportersgroep Yellowmania, is mild voor Bosz, ondanks het gebrek aan prijzen om mee te pronken. “Ik wil altijd dat de club een duidelijke koers vaart. Dat gaat wat mij betreft boven resultaten op de korte termijn. Bosz beloofde ons dat hij aanvallend voetbal zou spelen en hij zorgde er elke wedstrijd dat we vol druk naar voren zetten. Bosz leerde Maccabi modern Europees voetbal spelen. De middenvelders werden dynamischer en de backs leerden het hele veld te bestrijken. Helaas vielen de resultaten niet altijd onze kant op.”

Yarden benadrukt daarbij dat de club in zwaar weer verkeerde toen Bosz binnenkwam, waarna de trainer ook aan het einde van het seizoen te maken had met externe factoren die invloed hadden op de club. Daarvan was de belangrijkste factor natuurlijk het overlijden van Johan Cruijff, de vader van Jordi. Desondanks verloor Maccabi in die periode geen wedstrijd. “Wij wensen Bosz het beste toe en hopen dat we hem over twee jaar weer tegenkomen in de Champions League. Maccabi en Ajax zijn broeders.”

Maccabi Tel Aviv en Ajax lijken ook wel een beetje op elkaar. Beide clubs zijn recordkampioen in eigen land en hebben een achterban die verwacht dat de club elk jaar de titel binnenhaalt. Zijn stap naar Maccabi gaf Bosz een voorproefje van de druk die een trainer ervaart bij een topclub. Het was de laatste stap die hij moest zetten voordat hij aan de slag kon in de Nederlandse top. Maar bij Ajax zullen de gemoederen na een seizoen zonder prijzen een stuk minder mild zijn.

Mis niets! Like VICE Sports Nederland voor je dagelijkse dosis ijzersterke sportverhalen.